Zacznij żyć ekologicznie!

Nie można twierdzić, że żyjemy zdrowo, jeśli nie dbamy przy tym o środowisko naturalne. Zdrowy i aktywny tryb życia musi być też eko. Nawet najdrobniejsze zmiany mogą mieć znaczenie. Przedstawiamy kilka dobrych wskazówek na początek.

Zdrowa dieta, niezdrowe zakupy

Nawet jeśli sięgamy po lepsze jakościowo produkty, kupujemy dużo owoców i warzyw oraz staramy się nie kupować więcej niż potrzebne, możemy mieć zły wpływ na środowisko. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny: nasze decyzje zakupowe napędzają produkcję. Jeśli wszyscy nie kupilibyśmy ogórków wyhodowanych na sztucznych nawozach, a wzięli te ekologiczne, stosowanie szkodliwych pestycydów przestałoby się opłacać i powoli zniknęło na rzecz opcji bezpiecznych i naturalnych.

Podobnie jest zresztą z każdą branżą, nie tylko spożywczą. Choć wydaje się, że nasza decyzja nie ma żadnego wpływu, to pomnożenie jej przez osoby, które tak myślą, daje już poważną kontrolę. Warto więc wybierać rozsądnie, dobrze jeśli rezygnujemy z mięsa i przerzucamy się na tofu wędzone. Upewnijmy się jednak, że posiada ono certyfikat BIO, a soja użyta w produkcji pochodzi ze zbilansowanych upraw.  

Jak zmniejszyć produkcję śmieci?

Warto kupić ekologiczne worki na warzywa, taka wielorazowa siateczka z powodzeniem zastąpi wszystkie foliowe woreczki, które bez namysłu wyrzucamy zaraz po rozpakowaniu zakupów. Tak samo, kupmy eko torby na zakupy lub używajmy reklamówek foliowych co najmniej kilkukrotnie. Często nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego, jak dużo śmieci produkujemy w skali roku przez takie drobiazgi. Jeśli tego jeszcze nie zrobiliśmy, koniecznie zacznijmy segregować odpady. Nieprzekazywanie śmieci do recyklingu to jeden z największych grzechów ludzkości. Nauczmy się też tak planować zakupy, by nie wyrzucać jedzenia.

Sposoby na niemarnowanie żywności

Jeśli zostanie nam zbyt dużo produktów świeżych, musimy wiedzieć jak zabezpieczyć je przed zepsuciem. Podobnie zresztą, jeśli kupujemy coś na zapas. Wiele dużych supermarketów oferuje za symboliczną opłatą pakowanie próżniowe. Profesjonalne maszyny do pakowania mięsa pozwalają szczelnie zapakować surowe produkty. Dzięki temu, jeśli tylko nie otworzymy opakowania, zachowają świeżość nawet dwukrotnie dłużej.

Warzywa zawsze możemy wykorzystać na bieżąco. Gdy nie zdążymy czegoś zużyć, prawdopodobnie będzie nadawać się do zamrożenia, przerobienia na pastę warzywną, smoothie lub szybką i zdrową przekąskę. Pamiętajmy też o przechowywaniu żywności w wielorazowych, szczelnych pojemniczkach. Dojrzałych owoców nie zostawiajmy nigdy na słońcu i regularnie myjmy lodówkę.

Oczywiście istnieje jeszcze wiele innych kwestii związanych z życiem w zgodzie z naturą, których tu nie poruszono, ale od czegoś trzeba zacząć. Te kilka wskazówek to dobry punkt wyjścia. Jak każdy doskonale wie: "nie od razu Rzym zbudowano". Czas więc podjąć wyzwanie i wprowadzić pierwsze zmiany już dziś.