Zdrowo i ekologicznie, czyli jak przechowywać żywność
Zdrowy styl życia ma wiele aspektów. To sposób odżywiania, aktywność fizyczna i podejście do generowania odpadów. Często jednak zapominamy, że sposób przechowywania jedzenia ma ogromny wpływ na jego jakość. Dlatego doradzamy, jakie rozwiązania będą najlepsze, aby produkty pozostawały świeże i bezpieczne do spożycia.
Czy warto przechowywać w plastiku?
Wiele produktów w sklepach sprzedawana jest w plastikowych opakowaniach. Dzięki urządzeniom, takim jak zgrzewarki do tacek, możliwe jest szczelne ich zamykanie. Dlatego jedzenie może dłużej być przechowywane. Jednak są to opakowania jednorazowe, podatne na działanie wysokich temperatur. Nie zaleca się ponownego ich wykorzystywania w domu. Nie wolno ich również podgrzewać. Pakowanie próżniowe lub w tackach generuje też duże ilości odpadów, co warto mieć na uwadze.
Inaczej sprawa wygląda z opakowaniami wielorazowymi. Nawet te plastikowe, na których są odpowiednie oznaczenia, świetnie nadają się do przechowywania żywności. Zwróć uwagę, żeby były one odpowiednie zarówno do mrożenia, jak i podgrzewania. Wtedy są one najbezpieczniejsze i najbardziej funkcjonalne. Takie opakowania wystarczą na długi czas i ograniczają generowanie odpadów.
Szkło - praktyczny i estetyczny sposób przechowywania
Szkło wykorzystujemy zazwyczaj do przechowywania przetworów owocowych i warzywnych. W słoikach łatwo pasteryzować produkty, co znacznie wydłuża ich termin przydatności do spożycia. Ale szklane opakowania idealne są też na kawę czy herbatę, ponieważ zapobiegają wietrzeniu tych produktów. W małych słoiczkach przechowywać też możesz przyprawy, które zachowają swój intensywny aromat.
Szklane butelki kojarzymy zwykle z mlekiem rozwożonym przez rolników w starych filmach. Jednak jest to świetny sposób na przechowywanie płynnego nabiału. A jeżeli spożywasz produkty roślinne, w szczelnie zamykanych butelkach możesz trzymać mleko owsiane, migdałowe, kokosowe lub ryżowe. Możesz przelać to sklepowe z kartonu, albo zrobić domowe, co jest dość prostym procesem.
Pozwól produktom oddychać
Ostatni sposób wykorzystywany był przez nasze babki i prababki. W worki z bawełny pakowane były kasze, ryż, mąka i wszystkie inne sypkie i ziarniste produkty. Chowano w nich groch i fasolę, a w codziennym użytku stosowano je do przechowywania pieczywa. Dzięki temu świeżo pieczony, ciepły jeszcze chleb mógł oddychać, co zapobiegało jego pleśnieniu. To doskonały sposób przechowywania żywności, z którego nadal warto korzystać.
Przechowywanie jedzenia powinno być praktyczne, bezpieczne i ekologiczne. Rób wszystko, by wybierać metody niegenerujące odpadów, czyli wszystkie pojemniki wielorazowego użytku. Pilnuj, by były wykonane z dobrej jakości materiałów i nie wchodziły w reakcje chemiczne z żywnością.